Broeders van O.-L.-V. Van Barmhartigheid

In het Sint-Niklaasinstituut woont sinds 19 december 2016 geen broeder meer omdat hij om gezondheidsredenen naar de communiteit in Herentals verhuisde.

Kloosterruimte en tuin

Sint-Niklaasinstituut in Anderlecht - Wit gebouw is o.m. kloosterruimte

Die broeder woonde in het hoofdgebouw dat op de plaats van het oorspronkelijke kasteel werd opgetrokken. Het ligt aan het eind van een lange inrit en aan het begin van een uitgebreid gebouwen- complex. Hier bevindt zich ook het aanspreekpunt voor de school.

Naast het hoofdgebouw bevindt zich een tuin met daarin als blikvanger een H. Hartbeeld. Dat beeld stond van 1929 af in een hoge nis van het  kasteel..

Broeder Leonard

Mariabeeld in de inkomhal

Broeder Leonard, die Algemeen Overste was van 1919 tot 1931 en van 1946 tot 1952 was directeur van het Sint-Niklaas- instituut en overste van de communiteit van1940 tot 1946. In dat jaar werd hij door de Staatsveiligheid na een huiszoeking in het instituut meegenomen niettegen- staande de huiszoeking niets opleverde. Na een nachtje cel werd hij vrijgelaten.

Het toppunt was dat Broeder Leonard tal van weerstanders onderdak en voedsel verschaft had. Ook heel wat Joden vonden beschutting in het Sint-Niklaasinstituut. Daarvoor kreeg hij wel erkenning van de Raad der Joodse Verenigingen van België in de vorm van een diploma..

Juvenaat

Het juvenaat of school voor jongens met religieuze roeping was op enkele onderbrekingen na steeds verbonden aan het Sint-Niklaasinstituut. In 1930 werd er zelfs een gloednieuw gebouw opgericht voor de juvenisten. In de jaren zestig werd het juvenaat na jaren onderbreking hervat als Apostolische School in het Sint-Victorinstituut in Alsemberg.

Tuin met H. Hartbeeld

 

Vergaderzaal